2024. aastaks valmib kvääriajalooline lühifilm „Lillade õuduste öö“

Valminud on muusikalis-tantsulise lühifilmi „Lillade õuduste öö“ treiler. Film esilinastub Eesti Rahva Muuseumi ööelu näitusel 2024. aasta veebruaris ja seda saab juuni lõpuni toetada ühisrahastusplatvormil Hooandja.

Filmis rändavad üha laiemat tuntust kogunud Eesti kvääri ööelu tähed 1920–1930. aastate Tallinna „suguvõltsijate“ pidudele. Teiste hulgas on armastatud Heinrich Sepp ehk Helgi Saldo, Rene Köster ehk Chloé, Mel Zelmin ehk Major Danger, Hanna Kannelmäe ehk Eeben Früülep. Filmi rännakut veab eest püstijalukoomik Ann Vaida. Sel suvel otsitakse ka filmile kaasrahastust platvormil Hooandja.

“Lillade õuduste öö” filmile on teinud tunnuslaulu bluusibänd Kaisa Ling Thing. Lauluga esineb ka etenduskunstnik Elina Masingu sooloprojekt Valge Tüdruk. Tantsud on filmile loonud Sveta Grigorjeva koos tantsijate Eveli ja Elina Ojasaare, Johhan Rosenbergi ja Siim Tõnistega.

Filmis kohtutakse maailmakuulsa seksuoloogi ja juba alates 1895. aastast soo- ja seksuaalvähemuste õigusi nõudnud Magnus Hirschfeldiga, kes käis 1928. ja 1929. aastal Tartu ja Tallinna suurimaid saale täitnud loenguid pidamas. Tutvume Tallinna pidude hinge Tereesega. Filmis tungivad sisse kaabudega homofoobid, kes püüavad kimbutada abiellujaid nüüd, nagu tegid nad seda sajand tagasi.

“Lillade õuduste öö” tiiser

“Lillade õuduste öö” režissöör ja tegevprodutsent Kadri Nikopensius märgib, et „Film “Lillade õuduste öö” on Eestis teadaolevalt esimene katse teha kvääri kogukonna ajaloost filmi, kus suurem osa tiimist kuulub LGBTQ+ kogukonda. See lisas pikkade võttepäevade õhkkonda erilist elevust ja tõi grupi üksteisele lähemale. Tahaks väga, et film mõjuks nii ka vaatajatele.“

Ajaloorännak põhineb Tartu Ülikooli doktorandi Rebeka Põldsami uurimusel, kes on filmi kaasstsenarist ja -režissöör ning kes on toonud oma uurimistöö vilju publikuni raamatu „Kalevi alt välja“ (2022) toimetajana ja Vabamu näitusega „„Niisugustest“ LGBT-aktivismini“ (2023). Põldsam sõnab: „Lugedes 1933. aasta Rahvalehes järjejuttu „Lilla õudus“ Tallinna homoseksuaalsete meeste kogukonnast, hakkasin kohe ette kujutama, kuidas minu kaasaegsed oleksid sada aastat tagasi riietunud või suhteid loonud. Film annab võimaluse pühkida tolm LGBTQ+ kogukonna varjatud ajaloolt ning mõtestada praeguseid tegevusi värske pilguga.“

Muuhulgas on filmi tegemisse kaasatud moedisainer Kalle HT Aasamäe, filmikunstnik Minna Hint ja filmioperaator Freddy-Alder Saunanen.

Juunikuu lõpuni on võimalik toetada filmi valmimist Hooandja ühisrahastusplatvormi kaudu.

Filmi toodab Film Resort OÜ ning Eestis on levitaja Eesti Rahva Muuseum.

Fotode autor: Alana Proosa

Skip to content