Narkomaaniast gei kogukonnas rääkiva filmi “Voodis” režissööriga intervjuu

Teisipäeval, 22. novembril PÖFFil rahvusvaheliselt esilinastuva filmi “Voodis” režissöör Nitzan Gilady: Tundsin, et narkomaaniast gei kogukonnas on vaja rääkida ja seda mitte vaiba alla pühkida.

Mis inspireeris teid seda filmi tegema ja miks valisite filmi jaoks just selle teema?

Kirjutasin selle stsenaariumi tänu sellele, mida olen enda ümber näinud ja millega paljud mu sõbrad silmitsi seisavad, ning tõsiasi, et nii paljud kogukonna inimesed on sattunud uimastitest sõltuvusse selliselt, et see rikkus nende elu.

Siin Iisraelis on meil juhtumeid enesetappudest, psühhiaatriakliinikutesse sattumisest ja inimestest, kes kaotasid kogu oma vara, kõik narkosõltuvuse tõttu. Sellest sai epideemia. Tundsin, et sellest teemast on vaja rääkida, mitte seda vaiba alla pühkida. Sellepärast ma selle filmi tegin. Akadeemilised uuringud näitavad, et LGBT+ kogukonnas on narkootikumide tarbimine palju suurem kui hetero kogukonnas ning selle põhjuseks on enesevihkamine, üksindus ja soov olla osa ühiskonnast ning see vajab muutmist. Kogukonnana ei tohi me end nii tunda, sest me ei ole teistsugused kellegi teise jaoks.

Mis oli selle filmi lavastamisel kõige keerulisem?

Ületada minu hirm kogukonna keeruliste ja ebameeldivate teemade ning varjupoole paljastamise ees.

Mille üle olete oma filmi juures kõige uhkem?

Esimest korda suutsin ma mitte mõelda, mida inimesed võivad öelda. Mul oli hämmastav meeskond ja suurepärased näitlejad, kes ei andnud hinnanguid stsenaariumile ja pühendusid selle filmi protsessile ja filmi tegemisele.

Mida soovite öelda publikule, kes teie filmi vaatama tuleb?

Enesevihkamine ja homofoobia viivad endale kahju tegemiseni. Me peaksime õppima, kuidas iseennast aktsepteerida ja elada rahus koos sellega, kes me oleme.

Nitzan Gilady on Iisraeli filmilavastaja, kes on kirjutanud, produtseerinud ja lavastanud nii dokumentaalfilme kui ka teleseriaale. Tema dokfilmid on pälvinud 13 rahvusvahelist auhinda ja osalenud enam kui 120 filmifestivalil kõikjal maailmas, samuti on tema filme näidatud eri telekanalites, sh Sundance Channel ja ZDF-ARTE. Lavastaja esimene täispikk mängufilm „Pulmanukk“ (2015) linastus ka PÖFFil.

Vaata filmi kohta infot: poff.ee/film/voodis/

Intervjueeris: Virgo

Skip to content